راهنمای جامع موسم برای مسافران استان فارس

فارس، افتخار ایرانیان و مقصد گردشگری مهم کشور هم برای ایرانگردان داخلی و هم بین المللی، از جمله استان های پر توریست کشور بوده که سالانه با استقبال میلیون ها گردشگر از سراسر جهان مواجه می شود. موسم، برای اقامت خوب و خوش هموطنان در این استان زیبا، فرصت های اقامتی گوناگونی را تدارک دیده است که میتوانید از آن در طول سال استفاده کنید. اقامت در خانه های شهری و رستایی فارسی های خونگرم، تجربه دیدنی کمتری از تماشای پاسارگاد و تخت جمشید نیست.
استان فارس، همچون استان تهران و استان اصفهان، مقصد شماره ۱ گردشگری گردشگران بین المللی در ایران است. شهر تاریخی و دیدنی شیراز، جایی است که بخشی از فرهنگ و تمدن بزرگ ایران زمین را میتوان در محوطه های باستانی آن که ثبت جهانی شده است، مشاهده کرد. شاید بتوان اغراق کرد که سفر به ایران، بدون تماشای تخت جمشید و پاسارگاد، توفیق چندانی ندارد. چرا که یکی از مهم ترین و معروف ترین آثار تمدنی و ظرفیت گردشگری بین المللی ایران، در این استان قرار دارد.
توجه داشته باشید که از مراکز استان های ایران، با هواپیما میتوان به فرودگاه بین المللی شیراز رفت و از آنجا، با اتوبوس و تاکسی، نقاط مختلف گردشگری شیراز و مناطق اطراف را تماشا کرد. استان فارس، به دلیل قرار گیری در مناطق جنوبی ایران، در همه فصول سال، مقصد خوبی برای گردشگران ایرانی و بین المللی به شمار می رود.
استان فارس، چهارمین استان پر جمعیت ایران است و همچون استان گلستان، جشنواره ای از ظرفیت های گردشگری و تاریخی متعدد بوده که سالانه میلیون ها گردشگر از سراسر ایران و جهان از آن بازدید می کنند. بنابراین اگر فصد سفر به شیراز را داشتید، حتما پیش از سفر، نسبت به رزرو هتل یا هتل آپارتمان یا استفاده از مراکز اقامتی موسم در این دیار اقدام کنید.
با فارس گردی امروز موسم، همراه باشید.
سفر به شیراز
شیراز برای ایرانی ها، یادآور شاعران نامداری همچون حافظ و سعدی است که دیوار اشعار این ادیبان نامدار که قدمتی ۶۰۰ ساله دارد، به ده ها زبان ترجمه شده و ایرانیان از این دو، به عنوان افتخار فرهنگ و ادب خود یاد می کنند. بسیاری از بناها، مراکز علمی و آموزشی و تفریحی و حتی نام خیابان های مهم در تهران و سایر شهرهای ایران، به نام حافظ شیرازی و سعدی شیرازی است. خلاصه، اگر به شیراز رفتید، سراغ آرامگاه های سعدی و حافظ را بگیرید که در طول روز، هزاران گردشگر از این دو مکان مذهبی و فرهنگی دیدن می کنند.
اگر تنها سوغات شما از سفر به ایران، خرید کتاب دیوان اشعار سعدی یا حافظ به زبان انگلیسی یا زبان مورد علاقه شما باشد، به نظر می رسد که بهترین سوغات را از ایران به کشور خود برده اید. جهانی از شنیدنی ها، حکمت ها، سخنان عارفانه و اخلاقی و ده ها داستان آموزنده تاریخی و جذاب را میتوان در کتاب های دیوان اشعار این دو شاعر نامدار ادبیات ایران زمین دریافت کرد.
حرم احمد بن موسی
یکی از معروف ترین مقصدهای گردشگری مذهبی ایران در شهر شیراز قرار دارد که شاهچراغ نام دارد. شاهچراغ، نام حرم مقدس احمد بن موسی است که برای شیعیان ایران، احترام و قداست خاصی دارد. آرامگاه احمد بن موسی بن جعفر (ع)، برادر بزرگوار امام رضا (ع) در شیراز است که به سومین حرم اهل بیت در ایران شهرت یافته است.
این آرامگاه در دوران اتابکان فارس در سدهی ششم هجری قمری ساخته شده است و گنبد و بارگاه آن دارای کاشی کاریهای زیبایی است. درون حرم با به کار بردن آیینههای ریز به سبکی هنرمندانه آیینهکاری شده و انواع خطاطیهای زیبای فارسی و عربی تزئین کنندهی نمای اطراف آینهها و کاشیها است. شاهچراغ در مجاورت میدان احمدی شیراز واقع شده است و سالانه میزبان هزاران زائر است.
از هر کسی در شیراز، نشانی این حرم معروف را بگیرید، شما را راهنمایی می کند و نیاز نیست که در نقشه به دنبال این مقصد گردشگری مذهبی همیشه روشن باشید.
باغ دلشگا
یکی از معروف ترین مقصدهای گردشگری شهر شیراز، باغ دلشگا نام دارد. در مجاورت آرامگاه سعدی و در محلهی دلگشا باغی زیبا با ساختمانی باشکوه در مرکز آن قرار دارد. دلگشا یکی از باغهای تاریخی شیراز است که پیشینهی آن به دوران پیش از اسلام و زمان فرمانروایی ساسانیان میرسد و نخستین کلاه فرنگی ایران در این باغ به ثبت رسیده است. عمارت موجود در این باغ مربوط به دورهی قاجاریه است که به سبک معماری کاخهای ساسانی بیشاپور ساخته شده است. مساحت باغ ۵/۷ هکتار است و سراسر آن را درختان نارنج و پرتقال فرا گرفته است. آبی که از چشمهی قنات آرامگاه سعدی جاری میشود از جویهای این باغ میگذرد.
باغ موزه شیراز
باغ نظر، عمارت کلاه فرنگی، آرامگاه وکیل یا باغ حکومتی نام یکی از ابنیهی تاریخی دورهی زندیه در شیراز است. این بنا یک عمارت هشت ضلعی است که کریم خان زند در میان باغ نظر شیراز ساخت. این عمارت در آن زمان میزبان میهمانان و سفیران خارجی بود و مراسم رسمی و اعیاد گوناگون در آن برگزار میشد. چهار آبنما در چهار سوی ساختمان عمارت کلاه فرنگی قرار داشته که آبنمای شمالی در مسیر خیابان زند قرار گرفت و تخریب شد. عمارت خورشید در دوران قاجار در این باغ احداث شد. کریم خان زند در این مکان به خاک سپرده شده است.
نارنجستان قوام
مقصد گردشگری بسیار معروفی در شیراز وجود دارد که خانه ای سنتی بوده و بسیار دیدنی و معروف است. این خانه که نارنجستان قوام دارد، یکی از مقصدهای گردشگری مشهور شیراز و ایران به شمار می رود. مجموعهی قوام در دورهی قاجار و بین سالهای ۱۲۵۷ تا ۱۲۶۷ تکمیل شد. این مجموعه شامل یک حمام گچینه، حسینیهی قوام، مکتبخانهی قوام، اندرونی قوام (خانهی زینت الملک)، دیوانخانه، حمام اختصاصی و اصطبل و زنجیرخانه بود که تعدادی از آنها اکنون از بین رفتهاند. در سالهای اخیر زیرزمین ضلع شمالی نارنجستان مرمت شده و به عنوان موزه مورد استفاده قرار میگیرد. این باغ در محلهی بالاکفت و در خیابان لطفعلی خان زند قرار دارد.
مسجد نصیر الملک
شاید یکی از دیدنی ترین مقصدهای گردشگری شیراز را بتوان مسجد نصیر الملک دانست که گردشگران بین المللی بسیاری از آن دیدن کرده اند و تصاویری که در این مسجد در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شده است، زمینه را برای جلب بیشتر مخاطبان و گردشگران فراهم کرده است.
جشنواره ای از رنگ را میتوان در مسجد نصیر الملک شاهد بود. جایی که همه گردشگران را از هر کشور و فرهنگ و سلیقه ای، عاشق پنجره های رنگارنگ خود و معماری باشکوهش می کند. مسجد نصیرالملک یکی از مساجد قدیمی شیراز است که در کوچهی نصیر الملک محلهی گود عربان واقع در جنوب خیابان لطفعلی خان زند و در نزدیکی شاه چراغ قرار دارد. پیشینهی این مسجد به دوران قاجار و سال ۱۲۹۳ میرسد. این مجموعه شامل یک منزل، تالار آیینه، مسجد، آب انبار و حمام میباشد.
شبستان مسجد دارای ستونهایی شبیه به ستونهای شبستان مسجد وکیل میباشد و پنجرههای آن با شیشههای رنگی پوشیده شده که سبب میشود با تابش نور خورشید فضای شبستان پر از رنگ شود. به همین دلیل این مسجد به مسجد رنگ هم شهرت دارد.
گردشگاه میان کتل
این منطقهی حفاظت شده در جنوب غربی شیراز و در جنگلهای «میان بند» قرار گرفته است. این منطقه پوشیده از درختان بلوط و زیستگاه گوزن زرد است و در جادهی قدیم شیراز به کازرون و در فاصلهی ۱۸ کیلومتری دشت ارژن واقع شده است. برای رسیدن به این منطقه باید ۱۴ کیلومتر جادهی خاکی را طی کنید. به دلیل وجود درختان متعدد و آب و هوای معتدل کوهستانی، این منطقه در تمام فصول سال مورد استقبال گردشگرها است. انواع حیوانات اهلی و وحشی، از جمله خرس در این منطقهی حفاظت شده زندگی میکنند.
حافظیه
معروف ترین مقصد گردشگری شهر شیراز را میتوان مقبره شاعر شیرین سخن ایران، افتخار جهانی ایران و ایرانی، شیخ مصلح الدین حافظ شیرازی دانست که آن را لسان غیب می دانند. شاعر بزرگی که ۶ قرن پیش می زیسته است و مکان های بسیاری در ایران به نام او و به افتخار او نام گذاری شده است. بسیارند ایران شناسانی که به عشق شناخت و فهم اندیشه ها و نوشته های این شاعر نام اور ایرانی، رنج یاد گیری زبان پارسی را بر خود همواره می کنند.
حافظیه، آرامگاه این شاعر نامدار ایرانی، از دو صحن شمالی و جنوبی تشکیل شده است که این دو صحن، توسط تالاری به طول ۵۶ متر و عرض ۸ متر از یکدیگر جدا شده اند. ۲۰ ستون سنگی به ارتاع ۵ متر، پایه های این تالار با شکوه را تشکیل می دهد. از کافه ها و کتابفروشی مستقر در این منطقه دیدنی شیراز استفاده کنید.
ین آرامگاه بارها توسط حاکمان و فرمانروایان بعدی تخریب یا مرمت شد و بالاخره در سال ۱۹۳۰ به همت ادارهی فرهنگ فارس و با طرح آندره گدار فرانسوی که به سبک معماری زندیه طراحی شده بود آرامگاه حافظ با بنایی که امروز وجود دارد جایگزین شد. در سال ۲۰۰۷ اولین مرمت جدی و بازسازی بخشهای خراب ساختمانهای اطراف و همچنین متصل کردن مقبره و باغهای مجاور به مجموعهی حافظیه در دستور کار قرار گرفت.
سعدیه
پس از دیدن حافظیه، باید به دیدن افتخار دیگری از سرزمین پر آواز استان فارس رفت. عدیه، آرامگاه ابو محمد مُصلحالدین بن عبدالله، ملقب به استاد سخن و شیخ اجل، محل زندگی و دفن سعدی شاعر بزرگ ایرانی است. آرامگاه سعدی در انتهای خیابان بوستان قرار دارد. در اطراف مقبره، قبور زیادی از بزرگان دین وجود دارد که بنا به وصیت خود در آنجا دفن شدهاند.
این مکان در ابتدا خانقاه سعدی بود که اواخر عمر را در آن میگذارند و پس از مرگ در همانجا دفن شد. اولین بار در سدهی هفتم توسط «شمسالدین محمد صاحب دیوانی» مقبرهای بر قبر سعدی ساخته شد اما در ۴۰۰ سال پیش این مقبره به دستور حاکم وقت فارس تخریب شد. در ۳۰۰ سال پیش به دستور کریم خان زند، پادشاه مردم دوست ایرانی، مجدداً بنایی بر مزار او ساخته شد.
اما ساختمان جدید مقبرهی سعدی در ۱۹۴۰ توسط محسن فروغی طراحی شد. گنبد فیروزهای مقبره بر ۸ ستون سنگی قهوهای رنگ استوار است و نمای ساختمان از بیرون به شکل مکعب اما داخل آن هشت ضلعی است و با دیوارهایی از جنس مرمر پوشیده شده است که سنگ قبر درست در وسط آن قرار دارد. در جلوی رواق مقبره حوض سکه قرار دارد که مردم برای گرفتن حاجت در آن سکه میاندازند. در عمق ده متری صحن آرامگاه قناتی وجود دارد که آب آن به حوض ماهی هشت ضلعی میریزد.
دروازه قرآن
اگر از راه زمینی و از سمت اصفهان وارد شهر شیراز شوید، اولین بنایی که با آن روبرو میشوید دروازه قرآن است. این دروازه در زمان «عضدوالدولهی دیلمی» ساخته شد و قرآنی در آن جای دادند تا مسافران با گذر از زیر آن متبرک شوند. دروازه قرآن شیراز، نمادی از نور قرآن بر زندگی مردم ایران در دورهی کریم خان زند این دروازه بازسازی شد و دو جلد قرآن بزرگ نفیس در اتاقک بالای آن جای داده شد.
ارگ کریم خان
ارگ کریم خان در مرکز شهر شیراز و در مجاورت میدان شهرداری قرار دارد. همان طور که از نام مکان پیدا است، ارگ در دورهی زندیه، بین سالهای ۱۷۶۶ تا ۱۷۶۷ به عنوان مکانی برای زندگی کریم خان زند ساخته شد. در زمان سلسلهی پهلوی این مکان به زندان تبدیل شد و به همین خاطر آسیبهایی به آن وارد شد.
بنای ارگ ترکیبی از دو معماری مسکونی و نظامی است. بخش درونی آن با ایوانها و اتاقهای نقاشیشده، آبنماها و باغچههای فراوان تزئین شده و از ظرافت خاصی برخوردار است. همچنین چهار برج و بارو در چهار گوشهی آن وجود دارد که نقش دفاعی را بر عهده داشتهاند.
حمام وکیل
یکی از دیدنی های شهر شیراز، حمام و مسجد وکیل است. حمام وکیل در دورهی زندیه و به دست کریم خان زند ساخته شد. این حمام بزرگ از پیشرفتهترین اصول معماری زمان خود برخوردار بود. سربینهی حمام یک هشت ضلعی منتظم است که هشت ستون یکپارچهی سنگی در وسط سقفی گنبدی قرار گرفتهاند. گرمخانهی آن با سنگ فرش پوشیده شده و در زیر آن دالانهایی باریک وجود دارد که هوای گرم و بخار آب از در زیر آن جریان داشت تا کف حمام زودتر گرم شود. این حمام در مرکز شهر شیراز و در نزدیکی بازار وکیل قرار دارد.
مسجد وکیل
مسجد وکیل که از نظر معماری و هنری اهمیت بسیار بالایی دارد، مسجدی دو ایوانی و دارای دو شبستان شرقی و جنوبی است که پیشینهی آن به دوران زندیه میرسد. شبستان جنوبی این مسجد دارای ۴۸ ستون سنگی مارپیچ و یکپارچه است که یکی از دیدنیترین مناظر این مسجد را به وجود آورده است. مساحت این شبستان ۵ هزار متر است و منبر چهارده پلهای آن با یک سنگ مرمر یکپارچه ساخته شده است. در سمت شمالی مسجد هم طاق بلندی وجود دارد که به طاق مروارید معروف است.
سرای مشیر
یکی از بازارهای سنتی به نام ایران را باید در شهر شیراز جستجو کرد. در مجاورت خروجی ضلع جنوب شرقی بازار وکیل جنوبی، یکی از قدیمیترین بازارهای شیراز به نام سرای مشیر یا سرای گلشن قرار دارد که مربوط به دورهی قاجاریه است.
بسیاری به دلیل نزدیکی این بازار به بازار وکیل، به اشتباه این دو را یکی میدانند. این بنا معماری فوقالعاده ای دارد، حیاط بزرگی که در وسط ساختمان هشتی این بنا قرار دارد به زیباییهای آن افزوده است. اگر عاشق صنایع دستی، زیورآلات دست ساز سنتی نقره و طلا یا عتیقهجات هستید، بازدید از سرای مشیر را در برنامهی سفر خود قرار دهید.
شکوه معماری در بازار وکیل شیراز را میتوان در سرای مشیر شاهد بود.
بازار وکیل
از معروفترین بازارهای سنتی ایران، بازار وکیل شیراز است. این بازار زیبا در کنار میدان شهرداری شیراز و در نزدیکی ارگ کریم خان جای گرفته است. بازار وکیل از مشهورترین و زیباترین بازارهای سنتی ایران است که پیشینهی آن به دوران زندیه برمیگردد. بنای بازار با استفاده از مصالح گچ، آجر و آهک ساخته شده که روی پایههایی از تخته سنگهای تراشیده قرار گرفته است.
چهار بازار از چهار طرف سقف چهار سوق بلند و زیبای آن منشعب میشوند. این بازار هنوز هم به عنوان مرکز اقتصادی شیراز فعال بوده و انواع و اقسام کالاها در آن یافت میشود. بازار وکیل،هم چون سرای سعد السلطنه قزوینی ها، بسیار تماشایی است.
خانه زینت الملک
از دیدنی ترین خانه های سنتی ایران، خانه زینت المک شیراز است که موزه مادام توسو نیز نامیده می شود. این خانه از آثار به جای مانده از دوران قاجار است و به دلیل سکونت زینت الملک قوامی، دختر قوام الملک چهارم، به این نام معروف است.
سقف تمام اتاقهای این خانه از جنس چوب است که با نقاشیهایی تزئین شدهاند. این خانه در خیابان لطفعلی خان زند و در مجاورت نارنجستان قوام واقع شده است و به وسیلهی یک راهروی زیرزمینی به آن مرتبط است. زیرزمین این خانه به موزهی مشاهیر فارس تبدیل شده که مجسمههایی از مشاهیر فارس در آن وجود دارد.
باغ ارم
باغ ارم یک باغ ایرانی تاریخی است که شامل یک بنای تاریخی و باغ گیاهشناسی است. تاریخ ساخت آن احتمالاً به پیش از دورهی سلجوقیان باز میگردد و کریم خان زند نقش مهمی در آبادی و بهسازی آن داشته است. عمارت موجود در باغ هم مربوط به دورهی قاجار است. انواع و اقسام گونههای گیاهی از سراسر جهان در این باغ وجود دارد. فضای این باغ بزرگ و زیبا به ویژه در فصل بهار بسیار تماشایی و دلنشین است.
نام بسیاری از باغ های ایران در سراسر کشور، الهام گرفته از نام این باغ دیدنی و جذاب شیرازی ها است. بازدید از ان را توصیه میکنیم.
باغ عفیف آباد
باغ عفیف آباد در انتهای خیابان عفیف آباد شیراز قرار دارد و هم اکنون در اختیار ارتش است، اما بازدید از این باغ برای عموم مردم ممکن است. یکی از بزرگترین موزههای سلاح خاورمیانه در این باغ وجود دارد و همچنین محیط باغ نمونهای کامل از هنر گلکاری ایرانی است. عفیف آباد در دورهی قاجار و در سال ۱۲۸۴ هجری قمری ساخته شد.
مسجد عتیق
مسجد عتیق قدیمیترین مسجد شیراز است که گفته میشود در سال ۲۸۱ هجری قمری ساخته شده است. این مسجد از آن زمان تا کنون بارها توسط حاکمان دوران مختلف مورد بازسازی قرار گرفته است. در سمت جنوب مسجد دیواری قرار دارد که به دیوار ندبه مشهور است. وسط حیاط مسجد خدای خانه یا کعبهی ثانی یا بیتالمقدس قرار دارد. عمارت خدای خانه و ایوانهای آن ۱۲ متر طول و ۱۰ متر پهنا دارند و اتاق وسط آن از سنگ و گچ ساخته شده است.
فارس گردی
علاوه بر شهر شیراز که جاهای دیدنی بسیاری دارد، اطراف شیراز و سایر شهرهای استان فارس، برای عاشقان طبیعت و تاریخ ایران، ناگفتنی ها و جذابیت های فراوان دارد که در این بخش از کتاب، به مواردی اشاره میکنیم.
شهرستان سپیدان
مرکز شهرستان سپیدان، شهر اردکان است. قدمت این شهرستان به زمان هخامنشیان باز می گردد. ظاهر این شهرستان، آخرین اقاتگاه اسکندر مقدونی پیش از حمله به تخت جمشید بوده است. طبیعت زیبای شهرستان سپیدان در بر گیرندهی آبشار مارگون، تنگ تیزاب، منطقهی شش پیر و دریاچه برم فیروز است.
منطقهی برفگیر شکرک هم به یک پیست اسکی مجهز تبدیل شده که در آن تفریحات متنوعی، حتی در فصول گرم سال، برای گردشگران در نظر گرفته شده است. فضای کوهستانی بکر و سردسیر منطقه با پوشش گیاهی سبز و آب و هوای خنک در بهار و تابستان، فضای بینظیری برای علاقهمندان به گشت و گذار در طبیعت به وجود آورده است.
فاصله شهرستان سپیدار تا مرکز شیراز، ۵۰ کیلومتر است.
شهرستان لارستان
شهر لار که مرکز شهرستان لارستان و از قدیمی ترین شهرهای ایران است، یکی از مقصدهای طبیعت گردی در اطراف شهر شیراز به شمار می رود. فاصله این شهر تا شیراز، ۳۳۰ کیلومتر و تا بندر عباس، ۱۹۰ کیلومتر است.
شهرستان جهرم
جهرم، از شهرستان های جنوبی استان فارس است. مرکز این شهرستان، شهر جهرم بوده که از شمال به شیراز و سروستان و از شرق به فسا و داراب می رسد. اگر از جهرم به سمت جنوب حرکت کنیم، به شهرستان لارستان می رسیم. فاصله این شهرستان تا شیراز حدود ۱۹۵ کیلومتر است. مسجد جامع جهرم و چهار طاق آتشکده قطب آیاد که قدمتش به ساسانیان می رسد، از جمله جذابیت های گردشگری جهرم است.
شهر قطب آباد، مرکز پرتقال استان فارس است.
شهرستان مرودشت
مرودشت از شهرستان های مرکزی استان فارس است که جاذبه های گردشگری طبیعی و تاریخی فراوان دارد. فاصله مرودشت تا شیراز، ۴۵ کیلومتر است. بهشت گمشده،* منطقه گردشگری خوش و آب و هوای در شهرستان مرو دشت است که در طول سال، گردشگران بسیاری از آن بازدید می کنند. فاصله این بهشت زیبا تا مرکز شهر شیراز، حدود ۱۲۰ کیلومتر است.
در مرودشت، معروف ترین بنای تاریخی و گردشگری ایران یعنی تخت جمشید قرار دارد که نخستین اثر ثبت شده ایران در فهرست یونسکو به شمار می رود. بزرگ ترین انگیزه سفر گردشگران به ایران را دیدار از تخت جمشید می دانند. تخت جمشید یا پارسه یا پرسپولیس، نام یکی از شهرهای باستانی ایران بوده که در زمان امپراطوری صلح دوست هخامنشی استوار گردید.
در این شهر، کاخی به نام تخت جمشید وجود دارد. قدمتش به حدود ۳ هزار سال پیش باز می گردد. مجموعه جهانی تخت جمشید، در شمال شهر مرودشت قرار دارد. نقش رستم، مجموعه باستانی در روستای زنگی آباد شهرستان مرودشت است که در ۶ کیلومتری تخت جمشید قرار دارد. در محوطه نقش رستم، آثاری از دوران عیلامیان، هخامنشیان و ساسانیان وجود دارد.
آرامگاه چهار تن از پادشان هخامنشی، نقش برجسته های متعدد از واقیع مهم دوران ساسانیان، بنای کعبه زرتشت و نقش برجسته ویران شده ای از دوران عیلامیان، در این مکان قرار دارد. نقش رجب، همچون نقش رستم، از جذابیت های گردشگری در مرودشت است. نقش رجب، در فاصله ۲ کیلومتری تخت جمشید و بر دامنه کوه رحمت حک شده که شامل ۴ نقش برجسته ساسانی است.
نقش شاپور در کنار درباریان، نقش تاج گذاری شاپور اول، نقش موبد موبدان، کرتیر، نقش تاجگذاری اردشیر بابکان و دو کتیبه پهلوی، نقش های موجود در این مجموعه هستند.
(جشنواره ملی عشایر مرودشت استان فارس)
در مرودشت، جایی به نام استخر وجود دارد که یکی از قدیمی ترین شهرهای ایران است. این شهر از بزرگ ترین شهرهای زمان خود بوده و به گفته تاریخ نویسان، ۴ دروازه داشته است. این شهر در زمان هخامنشیان و ساسانیان مورد توجه بوده و هم اکنون بر اثر کاوش های انجام شده، تعدادی از ستون ها و پایه ستون های آن از خاک بیرون آورده شده است.
شهرستان پاسارگاد
این شهرستان به مرکزیت «سعادت شهر» در شمال استان فارس واقع شده و ۱۲۰ کیلومتر با شیراز فاصله دارد. جاذبههای گردشگری زیادی در این منطقه وجود دارد که برجستهترین آنها مجموعهی میراث جهانی پاسارگاد است که آرامگاه کوروش کبیر در آن قرار دارد. مجموعهی میراث جهانی پاسارگاد از کاخ بار عام، کاخ دروازه، مقبرهی کوروش، برج سنگی و آبنماهای باغ شاهی تشکیل شده است.
سه شهرستان فیروز آباد، کازرون و فسا نیز از جمله شهرهای دیدنی و تاریخی استان فارس است که اگر فرصت گردش در استان فارس را داشتید، از این سه شهر تاریخی هم دیدن کنید. کاخ اردشیر ساسانی یکی از دیدنی ترین نقاط گردشگری در شهرستان فیروز آباد استان فارس است.
کافه و رستوران های شیراز
رستوران هفت خان که رستورانی ۴ طبقه در نزدیکی دروازه قرآن است، یکی از جاهایی است که غذای سنتی و فرنگی را در اختیار گردشگران قرار می دهد. رستوران شرزه در خیابان زند، از معروف ترین رستوران های شیراز است. رستوران صوفی که در خیابان عفیف آباد واقع شده است، از دیگر رستوران های معروف شهر است. رستوران کته ماس در سه راه نمازی، محیطی سنتی برای صرف غذای سنتی ایرانی است.
رستوران شاطر عباس را از محبوب ترین رستوران ها از نظر اهالی شیراز می دانند که چیدمان داخلی رستوران به سبک ایرانی و انواع پیش غذای ایراانی مانند حلیم بادمجان و نان تافتون داغ را در اختیار مهمانان قرار می دهد. باغ رستوران شاپوری شیراز را می توان یکی از جذاب ترین غذاخوری های این شهر دانست. صرف غذای اصیل ایرانی در جوار اماکن تاریخی! بنایی که رستوران شاپوری در آن قرار دارد، از بناهای ملی ایران است و حدود ۱ قرن قدمت دارد. اگر به بازار وکیل رفتید، از رستوران سنتی سرای مهر برای تناول غذای سنتی شیرازی ها استفاده کنید که فضای جالبی مزین به تخت های چوبی، نقاشی های قدیمی، فرش ها و گلیم دارد.
شیراز، مملو از رستوران های سنتی و سفره خانه است که اطلاعاتش را میتوان از رسپشن هتل محل اقامت یا گشتی در هشتگ های معروف شهر شیراز در شبکه های اجتماعی بدست آورد.
چند نکته
۱-راهنمای سفر به استان فارس و معرفی صدها مقصد گردشگری تاریخی و طبیعی آن، خود نیازمند کتابی جامع و مصور است که در این گزارش، مجال پرداختن به همه جذابیت های توریستی این استان دیدنی فراهم نبود.
۲- توصیه میکنیم پیش از سفر به استان فارس، مقصدهای گردشگری معرفی شده در این کتاب را از طریق google map جا یابی کرده و از طریق ویدوهایی که در شبکه های اجتماعی درباره این مناطق معروف دیدنی استان به اشتراک گذاشته شده است، اطلاعات خوبی را کسب کنید.
۳-اطلاعات هر مقصد گردشگری تاریخی و طبیعی که در استان فارس مد نظر شما بود، از طریق ارسال پیام به پست الکترونیک موسم، در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
۴-در سفر به شیراز، حتی المقدور از راهنمای گردشگری در کنار این کتاب استفاده کنید تا در وقت محدود خود صرفه جویی کرده و حداکثر اطلاعات لازم را در سفر به یکی از دیدنی ترین نقاط باستانی جهان، دریافت کنید.
۵-در سفر به شیراز، خوردن فالوده شیرازی، خرید عرقیجات شیرازی و مسقطی شیرازی را فراموش نکنید.
۶-شیرازی ها در ایران، به و شعر و ادب و خوش گذرانی معروف هستند. مقصدهای گردشگری این استان دیدنی را از مردمان خونگرم شیراز جویا شوید.
اگر در سفر به استان فارس، قصد اقامت های ارزان دارید، از فرصت های اقامتی متنوع موسم استفاده کنید.
دنیای گردشگری ایران را هر روز در مجله گردشگری موسم دنبال کنید.